Ytterligare en varm vinter i Stockholm börjar gå mot sitt slut. Detta år har vi haft några rejäla slängar av riktig vinter; först några dagar i slutet av november och sedan ytterligare några dagar i början av mars. För oss stockholmare är det nog ingen tvekan om att vintrarna har blivit väsentligt mildare på senare år och att det med all sannolikhet är en konsekvens av utsläpp av växthusgaser från mänsklig verksamhet. På Mekanex försöker vi bidra i det lilla och redan 2017 installerade vi en solcellsanläggning för att minska vårt klimatavtryck. Fram till idag har vi levererat 111 000 kWh och sparat 43 680 kg koldioxid, använd denna länk för att se mer data om vår solcellsanläggning.

I övrigt fortsätter högkonjunkturen på Mekanex och vi fortsätter att kämpa för att få fram leveranser till er, våra kunder. På vissa håll är ledtiderna fortsatt mycket långa, medan det på andra håll åtminstone börjar gå lite enklare att få fram varor. Fortsatt gäller att ta gärna kontakt med oss för att diskutera om vi ska lägga varor på lager åt er.

I detta nummer av vårt nyhetsbrev presenterar vi återigen rullskenstyrningar. Rullskenstyrningar är ett alternativ till kulskenstyrningar och Mekanex representerar två av världens ledande tillverkare av dessa linjärstyrningar, engelska HepcoMotion och schweiziska Güdel.

Rullskenstyrningar har lite andra egenskaper än kulskenstyrningar vilket gör dem extra lämpliga i vissa applikationer. Några av dessa egenskaper är långa underhållsintervall, extremt god förmåga att fungera i smutsiga miljöer, klara höga hastigheter (upp till 10 m/s) och låg ljudnivå.

HepcoMotion, som är en mycket integrerad tillverkare, tillverkar även sina egna kullager för sina skenstyrningar. Det ger en överlägsen flexibilitet som de bland annat har utnyttjat till att erbjuda ett särskilt produktsortiment för vakuum-miljöer. Detta kan du läsa mer om i en separat artikel i detta nummer.

Vidare berättar vi om vilka möjligheter som erbjuds med våra trapetsskruvar, vilken mässa vi ställer ut på i vår och presenterar ytterligare en av våra medarbetare, Dan Tunestad, som jobbar med våra kunder i södra Sverige.

Påsken närmar sig och vi har lite annorlunda öppettider i påsk:

Skärtorsdag (6 april) … 08:00-13:00
Långfredag (7 april) … Stängt
Annandag Påsk (10 april) … Stängt

Trevlig läsning och Glad Påsk!

Staffan Franzén
VD