Så var det återigen dags att summera ännu ett år och samtidigt försöka planera för 2023. För Mekanex, liksom på många andra håll, har 2022 varit intensivt. Vi har fortsatt vår generationsväxling med flera nya medarbetare, denna gång framför allt i vårt finska systerbolag. I Sverige har våra nya medarbetare bidragit på ett värdefullt sätt och i allra högsta grad bidragit till att 2022 blir det bästa året i Mekanex historia. Jag vill även passa på att även rikta ett varmt tack till er, våra kunder, för det förtroende ni visar oss genom att lägga era ordrar hos oss. Tack!

Jag vet att vi under det senaste året till och från har haft svårt att leva upp till förväntade leveranstider och ibland orsakat störningar hos er med de leveransförseningar som uppstått. Vi jobbar stenhårt med dessa frågor och har bland annat ökat vårt lager med närmare 50 % under året för att förbättra vår pålitlighet att leverera i tid när man av olika anledningar inte kan lita på leveranskedjorna.

Ett mycket spännande projekt som Mekanex har påbörjat i år är att vi har valt att inleda ett samarbete med organisationen Help to Help. De arbetar i första hand med att hjälpa ungdomar i Tanzania och Uganda att skaffa sig en utbildning.

Tanzania ligger i Östafrika, är ungefär dubbelt så stort som Sverige och har en befolkning på ca 62 miljoner människor, vilket är lite fler invånare än Italien har. Landet leds av en folkvald president, sedan 2021 heter presidenten Samia Suluhu Hassan och hon är landets första kvinnliga president. Hon kommer från partiet Demokratiska Socialistpartiet, Chama Cha Mapinduzi, som har innehaft makten sedan självständigheten 1961.

I Sverige läser närmare hälften av alla ungdomar vidare och skaffar sig en akademisk utbildning. I Tanzania är samma siffra ca 8 %, varför det finns ett stort behov av utbildad arbetskraft. Help to Help erbjuder ungdomar stipendier så att de kan få terminsavgifterna betalda vid landets universitet. Mekanex – med våra ingenjörer – tror på ingenjörens roll i ett lands utveckling och vill därför hjälpa till med detta. I år kommer Mekanex att sponsra två (2) kvinnliga studenter så att de kan skaffa sig en ingenjörsutbildning och på så sätt bidra till att Tanzania tar ytterligare ett litet steg på sin utvecklingsresa. Help to Help har under sina 12 år hittills hjälpt 387 ungdomar till en akademisk examen och ytterligare 357 har påbörjat en akademisk utbildning och kommer att ta examen de närmaste åren.

Organisationens erfarenheter visar att så gott som alla får jobb, därtill försörjer de i snitt 3,5 familjemedlemmar och 60 % av de som fått stipendier sponsrar i sin tur sina syskon så att även de kan få en utbildning. På detta sätt skapas ringar på vattnet som ger en större effekt för landet än att enbart skicka pengar till välgörenhet. Vi kommer att stötta dessa två unga kvinnor under 3 år tills de är färdiga med sin utbildning. Jag kommer berätta hur det går i kommande nummer av våra nyhetsbrev. Vill ni läsa mer om Help to Help så kan ni läsa här.

I detta nummer berättar vi återigen om en produktgrupp från Hepco Motion som ibland är en smart lösning på komplexa problem inom mekanik. Vi visar även vår bredd inom teleskopskenor och berättar om vårt program med vinkelväxlar. Sist men inte minst presenterar vi ytterligare en medarbetare; vår produktansvariga för maskinelement och ställdon, Irene Holmström.

Trevlig läsning och med en önskan om en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Staffan Franzén

VD

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Läs fler liknande inlägg