Staffan Franzén, VD på Mekanex, sammanfattar återigen ett mycket framgångsrikt år för företaget. Samtidigt funderar han på hur vi kan få fler tekniskt intresserade barn och unga att satsa på en karriär inom svensk industri. Och så passar han på att tipsa om julklappar!

 

Tack för ett fantastiskt år!

Så var det dags att summera ytterligare ett år samtidigt som jag försöker mig på konststycket att spå framtiden genom att göra en budget för Mekanex för 2024.

Till att börja med vill jag tacka dig som kund, för att ha visat oss förtroendet att lägga dina beställningar hos oss – stort tack! Det verkar som att många uppskattar vår service och våra ansträngningar, för trots att Sverige tekniskt sett befinner sig i en recession, med krympande ekonomisk aktivitet två kvartal i rad, så kommer Mekanex liksom förra året sätta ett nytt försäljningsrekord under 2023. Mycket pekar på att vi under 2023 passerar 70 miljoner kronor i försäljning för hela Mekanex-gruppen. Detta sporrar oss verkligen att fortsätta göra vårt yttersta för att hjälpa nordisk och Baltisk tillverkningsindustri med smarta lösningar inom mekanik-området.

Vi förstärker vår organisation

Vi är många som brottas med samma uppgift, att försöka spå framtiden. Med en vikande konjunktur och ett ränteläge som får många hushåll att gå på knäna vore det inte konstigt om även tillverkningsindustrin bromsar in under 2024, och mot den bakgrunden känns det logiskt att lägga en defensiv budget. Problemet med det resonemanget är att det blir självuppfyllande. Hur som helst tror vi på Mekanex att 2024 blir ett mellanår. Trots detta satsar vi på att förstärka vår organisation med åtminstone en ny säljare som vi hoppas kunna presentera i nästa nyhetsbrev.

Sverige behöver fler ingenjörer

I dagarna presenterades en ny PISA-undersökning som visar att Sveriges skolor på nytt tappade i ranking och att 25 procent av svenska ungdomar har stora brister i läs- och skrivkunskaper. Kompetensförsörjning är ett viktigt ämne som många företag brottas med för fortsatt expansion. Vad kan vi som land göra för att adressera detta? Och hur kan vi som bransch och individer hjälpa till? På Mekanex gör vi vårt bästa för att engagera oss i denna fråga. Dessutom fortsätter vi givetvis att sponsra våra två kvinnliga ingenjörsstudenter i Tanzania, Rehema och Justina. De kommer kanske inte att bidra till Sveriges arbetsmarknad, men visar ändå på vårt engagemang kring detta.

Ett julklappstips

Ett litet tips i dessa juletider kan vara tekniska leksaker till barn för att tidigt väcka intresset för teknik. Det var ju så Mekanex startade på 1920-talet, som agent för bland annat Meccano och Märklin, vilket senare ledde oss in på industri-spåret och försäljning av mekanik- och transmissionskomponenter till industrin. Så varför inte ge bort en teknisk leksak till barnen i år?

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Läs fler liknande inlägg