Staffan Franzén, VD på Mekanex, summerar ännu ett kvartal i vårt företags historia. Ett kvartal där det inom Mekanex har hänt flera spännande saker. En av de roligare sakerna är att vi söker nya medarbetare.

Så har vi precis avslutat ytterligare ett kvartal. Budskapet i media är att konjunkturen viker och att konkurserna bland företag ökar. På Mekanex var orderingången under tredje kvartalet den högsta i bolagets drygt 60-åriga historia! Detta gör att vi nu letar efter fler medarbetare. Är du civil- eller högskoleingenjör inom maskinområdet och brinner för att hjälpa nordisk tillverkningsindustri att bli vassare och behålla sin konkurrenskraft, kontakta mig så kanske vi har en intressant utmaning för dig!

På Mekanex har vi de senaste månaderna fortsatt att hjälpa teknologer på våra tekniska högskolor med olika spännande projekt. Denna gång är det teknologer på KTH som deltar i ett projekt som heter REXUS/BEXUS och som leds av de tyska och svenska Rymdstyrelserna. Projektet ger studenter möjlighet att skicka upp vetenskapliga och tekniska utrustningar i rymden för att utföra olika typer av experiment. Våra teknologer ska skicka upp en utrustning 60 km i atmosfären och sedan ska den glidflyga tillbaka till marken med en fallskärm. KTHs projekt heter Boomerang (BOOMERANG står för nonBOOM-deploying Experiment with a Return-to-launch-site Autonomous Non-propelled Glider). Normalt sett ”faller” dessa okontrollerat mot marken och sedan måste man leta upp utrustningen med hjälp av ett helikoptersök, vilket blir både kostsamt och tidsödande.

Våra studenter ska införa ett autonomt styrsystem i sin utrustning så att man kan få fallskärmen att komma tillbaka till uppskjutningsplatsen och därmed undvika helikoptersöken. För att åstadkomma detta har Mekanex bidragit med ett antal precisionskomponenter till ett styrsystem. När denna uppskjutning sedan har skett under våren 2024 har vi haft våra komponenter på såväl Nordsjöns botten, flera hundra meter under havsytan, liksom i rymden. I varje fall på en höjd av cirka 60 km ovanför havsytan. Detta visar på bredden i användningsområden för våra komponenter!

I detta nyhetsbrev fortsätter vi att förkovra oss i skruvdomkrafter och deras olika användningsområden. Vi går även igenom en så enkel produkt som kugghjulstransmissioner som kan varieras oerhört och därmed ges mycket varierande egenskaper.

Vi fortsätter även att presentera våra medarbetare, denna gång vår långvägare från Luleå, Magnus Hedlund som arbetar med försäljning i norra Sverige och Norge.

Vill ni träffa oss kommer vi bland annat att ställa ut på Euroexpos mässa i Mo i Rana, Norge, den 22-23 november.

Trevlig läsning!

Staffan Franzén, VD
070-842 86 68