Staffan Franzén, VD på Mekanex, konstaterar att det återigen snart är sommar och semestertider. Tiden går fort och det är mycket som ska hinnas med innan en välbehövlig ledighet hägrar för de allra flesta av oss. Staffan berättar i sin inledning bland annat om ”våra” studenter i Tanzania och våra breda program av rostfria skenstyrningar respektive domkrafter.

Så var det skolavslutningstider igen och många är vi som uppvaktar studenter som fulla av framtidstro lämnar många år i skolbänken bakom sig. En del för att ta ett sabbatsår och skaffa sig andra erfarenheter, andra som är säkra på vad de vill går direkt vidare till arbete eller till högskole- och universitetsstudier.

På Mekanex har vi precis tagit emot våra två studenter i Tanzania. Det är Rehema Bedon Mwakaje som studerar till civilingenjör inom samhällsbyggnad och Justina Fredrick Mpulila som läser till civilingenjör inom elektroteknik. Båda tjejerna läser vid Mbeya University of Science and Technology som ligger i västra Tanzania, nära gränsen mot Zambia och Malawi.

Rehema kommer från en jordbruksfamilj med 4 barn, medan Justina kommer från en familj med 6 syskon. De stora familjerna är representativa för Tanzania av idag och innebär en del utmaningar för landet. Bland annat visade den senaste folkräkningen under 2022 att befolkningen har ökat med 40% på bara 10 år från 45 miljoner till närmare 62 miljoner! Det säger sig nästan självt att det innebär stora utmaningar för ett land, men också möjligheter. Sedan tidigare har grundskolan varit gratis i Tanzania, och under 2022 beslutade man att även A-levels, eller ungefär motsvarande svenska gymnasiet, ska vara gratis. Givetvis innebär det stora möjligheter för landet att få fler utbildade medborgare, men kortsiktigt är det naturligtvis ett problem att snabbt bygga ut utbildningssystemet såväl med skolor som med kompetenta och erfarna lärare.

Vi fortsätter med spänning att följa Rehema och Justina och kommer berätta mer om deras studier längre fram.

I denna utgåva av vårt nyhetsbrev berättar vi bland annat om våra rostfria skenstyrningar. Hittills har utbudet av rostfria skenor varit ganska begränsat på marknaden då det mest har handlat om olika ytbehandlingar av traditionella skenstyrningar. Mekanex representerar både brittiska HepcoMotion och schweiziska Güdel och därmed har vi ett av marknadens bredaste program av rostfria skensystem. Programmet sträcker sig från små skenor som klarar laster på något kilo upp till skenor för laster på flera ton. Programmet omfattar både raka och cirkulära skenor. I detta nummer fokuserar vi på rostfria skensystem från HepcoMotion.

Vi berättar även om vårt utbud av skruvdomkrafter från vår österrikiska leverantör, Enzfelder. Enzfelder är en mindre tillverkare med stor erfarenhet av alla möjliga lyftapplikationer som är mycket duktiga på att göra kundanpassade lösningar. Läs mer på annan plats i detta nyhetsbrev och utmana oss med dina lyftproblem!

Dessutom presenterar vi ytterligare en duktig medarbetare, denna gång en kollega som är inne på sitt 24:e (!) år hos oss; Helén Ekdal.

Mekanex har öppet som vanligt i sommar förutom vecka 29 (17-21 juli) då vi har semesterstängt. Vill ni träffa oss och titta närmare på delar av vårt produktsortiment deltar vi på EuroExpos mässa i Gällivare i september – hoppas vi ses då!

Önskar er alla trevlig läsning och en riktigt trevlig och avkopplande sommar!

Staffan Franzén
VD
070-842 86 68

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Läs fler liknande inlägg