Mekanex har i mer än 50 år samarbetat med schweiziska Güdel. Under denna tid har Güdel utvecklats från en tillverkare av maskinelement såsom kugghjul och kuggstänger till en leverantör av avancerade automationslösningar.

Redan 1995 utvecklade Güdel sina första robotåk (sjunde axeln) och idag är man en av världens största tillverkare av robotåk (Robot Drive Axis) och har över 1 000 installationer över hela världen.

Dessa robotåk har utmärkt styvhet och stabilitet genom svetsade stålkonstruktioner som sedan bearbetas för högsta precision. Robotåken bygger vidare på Güdels egenutvecklade skenteknologi som använder löprullar och slutna lager istället för traditionella kulskenor. Denna teknologi erbjuder utmärkta egenskaper vad gäller låg ljudnivå, höga hastigheter, långa underhållsintervall samt även överlägsen tålighet mot smutsiga miljöer. Det senare gör dessa produkter särskilt lämpliga i svets- och/eller lackeringsmiljöer.

Drivningen sker med hjälp av Güdels egna kuggstångsdrifter så att man dels kan ta upp de höga nödstoppsmoment som kan uppstå med tunga robotar med full last, dels kan tillhandahålla tillräckliga drivmoment och precision. Repeterbarheten i precisionen på dessa axlar är i storleksordningen ett par hundradels millimeter. Standardaxlarna har en absolutnoggrannhet på några tiondels millimeter, men om man väljer slipad kuggstång och planetväxel för drivningen kan detta ytterligare reduceras.

Axlarna finns i 6 olika storlekar som klarar laster upp till 14 ton dynamiskt och 20 ton statiskt. Redan som standard är de förberedda för de vanligast förekommande robot-tillverkarna, bland annat ABB, Fanuc och Kuka.

Axlarna tillverkas i segment från 3 till 6 meter som sedan skarvas till valfri längd, upp till 100 meter är inga problem. Axlarna kan även byggas ut i efterhand om behov uppstår.

Güdel har även en serie med ben som axlarna kan kompletteras med så att man kan montera dem i taket (TMO-C) eller längs väggarna (TMO-W) om det passar utrymmet eller applikationen bättre.

Här kan du titta på två olika exempel på applikationer:

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Läs fler liknande inlägg