I en tidigare artikel skrev vi om de grundläggande egenskaperna som domkrafter har. I den här artikeln berättar och visar vi hur domkrafter kan användas för att konstruera lyftbord av olika slag. Det finns även en intressant film att kika på. Missade du att läsa om de grundläggande egenskaperna i den tidigare artikeln kan du läsa den artikeln här.

Lyftbords-applikationer

En vanlig applikation för domkrafter är lyftbord. Den vanligaste konstruktionen är med fyra domkrafter, en i varje hörn, men det kan även vara tre eller två domkrafter. I vissa fall är det en fördel att ha den handdriven med vev, men vanligast är drift med elmotor.

I de applikationer som inte tillåter en fast monterad elmotor kan veven ersättas med skruvdragare. Nedan visar vi ett exempel på ett lyftbord med fyra domkrafter som vevas för hand och som uppnår synkrondrift med hjälp av mellanaxlar och vinkelväxlar. Det går även att få synkrondrift på elektronisk väg med elmotorer med encoder.

För mobila applikationer går det även att få DC-motorer.

Lyftbord går att designa på flera olika vis. Här visar vi två exempel:

Exempel på olika lyftbords-applikationer

Här ser ni ett axplock av olika lyftbords-applikationer inom helt olika användningsområden. Det är egentligen enbart fantasin som sätter gränser för vad man kan använda lyftbord med domkrafter till.

Oavsett om ni behöver hjälp med ett enklare lyftbord eller en mer komplicerad konstruktion så kan ni vända er till oss på Mekanex så tar vi fram den lösning som passar bäst för er!

Ni når oss på 08-705 96 60 eller info@mekanex.se.

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Läs fler liknande inlägg