Efter en fantastisk sommar är vi nu tillbaka till normala arbetsrutiner igen, denna gång mer så än på ett par år. Äntligen verkar pandemin ha släppt greppet om oss så att vi kan ut och besöka er, våra kunder, och försöka skapa nya kluriga lösningar på mekanik-problem. Hos oss märks det en klart högre ”ute-aktivitet” än tidigare.

Återigen finns det dock en joker med i spelet, konjunkturen. Hittills har den varit urstark, men vad händer framöver? Det är inga små åtstramningar som sker just nu. En vanlig barnfamilj kan se ökade elkostnader på flera tusen kronor i månaden. Ovanpå det kommer ökade räntekostnader på ytterligare flera tusenlappar per månad. Man behöver inte göra några extrema antaganden för att komma fram till att kostnaderna för en barnfamilj i villa kan öka med 10 000 kr i månaden. Det bör göra att konjunkturen kör rakt in i väggen.

Ytterligare en joker är Sveriges nya regering. Den har precis tillträtt, ett samarbetsavtal i form av Tidöavtalet finns och en regeringsförklaring har presenterats. Förhoppningsvis blir vår nya regering mer vänligt sinnad mot näringslivet jämfört med den förra, som exempel kan nämnas tillståndsärenden för Boliden, LKAB och Cementa på Gotland som inte varit till gagn för nämnda företag. Vidare plågas vi alla dagligen både som privatpersoner och näringsidkare av höga elpriser. Kan den nya regeringen göra något åt detta? Tyvärr finns det sannolikt ingen snabb lösning på just detta problem. Vi får innerligt hoppas att energiintensiv industri i Skandinavien kan härda ut så att vi inte får permanenta skador på vårt näringsliv.

I detta nummer presenterar vi återigen två av våra viktigaste leverantörer:

Dels engelska HepcoMotion med deras skenstyrningar baserade på rullar som ger överlägset underhållsintervall, låg ljudnivå, utmärkt motståndskraft i skitiga miljöer samt tillåter höga hastigheter. Denna gång presenterar vi deras DTS-system som har utökats med ytterligare en drivkälla som gör systemet än mer flexibelt och därigenom konkurrenskraftigt.

Dels presenterar vi ett program av planetväxlar från vår schweiziska leverantör Güdel. Dessa växlar klarar moment från 100 Nm upp till 5 600 Nm, lite beroende på driftscykler och precisionskrav. De går naturligtvis att få med olika ingångsflänsar, liksom olika utgångar. Utväxlingarna spänner från 3:1 till 1000:1.

Slutligen presenterar vi vårt lagerhållna program av mindre snäckväxlar från italienska Hydro-Mec. Vi lagerhåller storlekarna 030, 045 och 063 i alla tillgängliga utväxlingar, liksom alla vanligt förekommande tillbehör.

I detta nummer får ni även lära känna ytterligare en av våra medarbetare; Produktspecialisten Janne. Janne är en teknikintresserad lagspelare som tar hojen till dansbandsveckan i Malung.

Trevlig läsning!

Staffan Franzén
VD