Vilken vinkelväxel ska du välja?

Vinkelväxlar används, som namnet antyder, för att vinkla en kraftöverföring. Vanligast är att vinklingen är 90 grader, men andra vinklar förekommer också. Vanligast är också att man inte har någon utväxling i en vinkelväxel utan att utväxlingen är 1:1, men andra utväxlingar förekommer också såsom 2:1, 3:1 eller 4:1. Här bjuder vi på en liten översikt kring vårt breda utbud av vinkelväxlar.

Förstklassiga vinkelväxlar för många behov

Mekanex erbjuder en omfattande serie vinkelväxlar med axeldiametrar från 6 till 60 millimeter och överförbara moment upp till 2400 Nm. Våra vinkelväxlar är konstruerade för att klara olika utväxlingar och driftsförhållanden, med en överförbar effekt på upp till cirka 37,5 kW, beroende på driftsförhållanden och omgivningstemperatur.

Mångsidighet i materialval

Våra vinkelväxlar finns i olika material för att passa olika miljöer och applikationer. Växelhusen kan tillverkas i aluminium, stål eller rostfritt stål och kan även lackeras för extra korrosionsskydd. Vi erbjuder också axlar i både vanligt stål och rostfritt stål samt olika tätningar för att säkerställa optimal prestanda för de flesta miljöer och applikationer.

Utforska våra prisvärda vinkelväxlar Typ Z

Mekanex Typ Z-serie erbjuder robusta standardvinkelväxlar av hög kvalitet till mycket förmånliga priser. Dessa italiensk-tillverkade växlar finns i olika utföranden och storlekar, med möjlighet till snabba leveranser tack vare vår omfattande lagerhållning av de vanligaste varianterna.

Vinkelväxlarna typ Z finns i fem storlekar från 5 till 100 Nm. Utväxlingar finns som 1:1, 2:1 och 3:1. Växlarna klarar ingående varvtal upp till 3000 rpm, och finns i versioner med både hålaxel och solid axel. De finns med en, två eller tre utgående axlar. Huset är gjutet i en aluminiumlegering och har upp till sex monteringspunkter. Som standard finns det även en version med hus i rostfritt stål.

Kugghjulen i växlarna är spiralskurna för tyst gång och hög hållfasthet. Kugghjulen är av nickelkromstål med ythärdade kuggar. Hjulen är monterade med toleranser för att säkerställa växelkoppling, tyst drift och lång livslängd. Vid förfrågan kan spelet reduceras ner till 5 bågminuter. Axlarna är tillverkade i stål med korrisionsskyddad ytbehandling. Rostfria axlar finns också som tillval. Som standard levereras axlarna med kilspår enligt ISO-standard.

Lagret kan vid förfrågan erbjudas som koniska rullar eller lager med förspänning. Packningar och tätningsringar är monterade på alla modeller. Specialtätningsringar för höga och låga temperaturer finns tillgängliga på begäran. Kiselringar används i den rostfria versionen. Växlarna levereras fyllda med smörjmedel. Storlek 1 är fylld med fett för lång livslängd; övriga storlekar är oljefyllda. För specifika applikationer finns specialoljor och specialfetter tillgängliga.

Mekanex lagerför de vanligaste varianterna av Z-växlarna för att säkerställa snabba leveranser, normalt sett inom 24 timmar.

Prata vinkelväxlar med oss!

Kontakta oss gärna för att diskutera rätt vinkelväxel för just dina behov. Med vårt omfattande lager och snabba leveranser kan du vara säker på att få rätt lösning i rätt tid.

Janne Kalenius
Produktansvarig Skruvdomkrafter och Växlar
janne.kalenius@mekanex.se
Tel: 08-705 96 70

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste produktnyheter och populära guider genom att prenumerera på Mekanex nyhetsbrev!

Läs fler liknande inlägg